Lleis de la Gestalt
Les lleis de la Gestalt són unes regles que expliquen l'origen de les percepcions a partir dels estímuls, donen suport al principi que el tot és més que la suma de les parts, idea que des de principis del segle XX va intentar substituir a la de que la sensacions són el resultat de la simple suma de percepcions individuals.
Aquestes lleis es van originar a l’escola psicológica Gestalt a Alemania.
Els seus creadors i impulsors van ser Max Wertheimer, Kart Koffka i Köhler.
Aquests, en un laboratori de psicologia experimental, van observar que el cervell humà organitza les percepcions com totalitats dacord amb les lleis les quals van nomenar lleis de la percepció.
Les principals lleis de la forma que regeixen la percepció sintética dels estímuls són:
- LLEI DE LA PROXIMITAT: els elements propers es capten com a part d’una mateixa figura.
- LLEI DE LA SIMILITUD: Els elements semblants són percebuts com a pertanyents a la mateixa forma. El nostre cervell agrupa coses que tenen alguna propietat visual comú, com el color o el moviment.
- LLEI DE LA INCLUSIVITAT: Es tracta d'una espècie de camuflatge que tendeix a homogeneïtzar la figura i el fons. Provoca desconcert en l'observador, perquè la pròpia configuració de la imatge tracta d'obstaculitzar que alguna cosa sigui percebut.
- LLEI DEL CONTRAST: Un element es distingeix de la resta per la seva singularitat, per la seva especificitat. Un objecte pot contrastar amb altres.
- LLEI DE LA BONA CONTINUïTAT: Els elements orientats en la mateixa direcció, tendeixen a organitzar-se de manera determinada.
- LLEI DE LA CLAUSURA: Ens diu que si una línia forma una figura tancada tendim a veure una figura superficial tancada per una línia.
Comentarios
Publicar un comentario